הפסטיבל ייפתח עם סרטם החדש של הבמאים הצרפתים
אריק טולדנו ואוליבייה נקש – "יוצאים מן הכלל"
הקרנה חגיגית במעמד היוצרים
"חיים נסתרים" , סרטו החדש של טרנס מאליק המבוסס על סיפור חייו של גיבור אלמוני – פרנץ שסירב להישבע אמונים להיטלר
סרטים על הוגים ואושיות מהעולם היהודי:
הכוכבת ההוליוודית לורן באקול, פרויד, פוליצר, הפילוסוף ישעיהו ברלין, המשורר הרוסי הגדול אוסיפ מנדלשטם , שמעון פרס , מישל קישקא וקלוד לנצמן

לורן באקול – מבט משמיים – Lauren Bacall A Look from the Sky Everett לורן באקול מבט משמיים Collection
קלאסיקות:
הבלתי לגאליים בעותק דיגטלי משוחזר-
סיפורה ההרואי של העלייה היהודית הבלתי לגאלית
כאילו היה זה אתמול– סיפור הצלתם של יותר מ-4,000 ילדים יהודים במהלך הכיבוש הנאצי בבלגיה,
להחזיק ולאבד סרטו של הווארד הוקס משנת 1944 בכיכובם של המפרי בוגרט ולורן באקול,
מעבר לבריסל– אחד מסרטי היידיש הראשונים שנעשו ביידיש לאחר המלחמה
סרטים על מוסיקה ומוסיקאים
סיפורו של הבלו נוט- מועדון הג'ז המיתולוגי בניו יורק
"לה מניפיק" סיפורם של אנריקו מסיאס ואמנים נוספים – פליטים ספרדים שהפכו לכוכבים בצרפת (ההקרנה בנוכחותו של אנריקו מסיאס)
מעבר למוזיקה – אקדמיית ברנבוים-סעיד
סרט על המוזיקאי יורי ארונוביץ' ועוד
פסטיבל הקולנוע היהודי ה -21 בירושלים יתקיים בין התאריכים 19-26 בדצמבר 2019. במהלך ימי החנוכה תתקיים הדלקת נרות בכל ערב .
הפסטיבל נוסד במטרה ליצור גשר בין אמונות שונות ולחגוג את היהדות כתרבות, כצורה של אמנות וזהות עצמית ולשמור ולהדגיש את ערכי הליבה של סינמטק ירושלים: מצוינות אמנותית לצד פלורליזם תרבותי.
מנהלת אמנותית : דניאלה תורגמן .
60 סרטי הפסטיבל מציעים לקהל תוכנית קולנועית ייחודית במסגרות ותחרויות שונות וסביב מגוון נושאים של זהות יהודית, אמונה ואורח חיים, היסטוריה, זיכרון, תרבות, מוזיקה, השואה, החיים העכשוויים בישראל ובגולה והיחסים בין היהדות ודתות אחרות.
הסרטים יוקרנו במסגרות שונות ובהן: התחרות הבינלאומית – פרס "שומן" לקולנוע יהודי לסרטים באורך מלא, תחרות הסרט הקצר, תחרות SIGNIS לסרטים המוקדשים לנושאים בין-דתיים ובין- אמונתיים סרטים הבוחנים את היחסים בין היהדות, הנצרות והאסלאם ושופטים בתחרות משלושת הדתות שהקדישו את דרכם לסובלנות דתית באמצעות קולנוע. סרטים תיעודיים רסטורציות, קולנוע ישראלי ,הרצאות ופאנלים ואירועים מיוחדים .
הפסטיבל ייפתח חגיגית בהקרנת "יוצאים מן הכלל" (THE SPECIALS )

– יוצאים מן הכלל The Specials – THE SPECIALS CATALOGUE IMAGE – Carole Bethuel – CAT
סרטם החדש של צמד הבמאים אריק טולדנו ואוליבייה נקש ("מחוברים לחיים", "סה לה וי"). הסרט שנעל את פסטיבל קאן האחרון זכה לביקורות משבחות מבוסס על סיפור אמיתי והוא דרמה מרגשת עם נגיעות קומיות והרבה לב שמכוונת זרקור על אנשים פשוטים שמקדישים את חייהם למטרה אחת – לעזור.
במשך עשרים שנה, ברונו ומאליק חיים בעולם מקביל שרובנו לא מודעים אליו. ברונו מנהל בית לילדים ובני נוער שנמצאים על הסקאלה האוטיסטית, ומאליק מנהל ארגון שמכשיר בני נוער משכונות מצוקה לטפל בילדים האלו. מול הסביבה שנועצת מבטים, הרשויות שלא מצליחות למצוא פתרונות בעצמן והבירוקרטיה שמאיימת כל פעם מחדש לשבור אותם, השניים נחושים בדעתם לתת לילדים תחת אחריותם סיכוי בעולם שלא מבין אותם…
הסרט יופץ על ידי בתי קולנוע לב ויעלה לאקרנים ברחבי הארץ החל מ ה 9.1.2020 .
בין הסרטים הבולטים בפסטיבל:
"חיים נסתרים" , סרטו של טרנס מאליק (תחרות בינלאומית)
הסרט מבוסס על סיפור חייו של הגיבור האלמוני פרנץ יגרשטטר (אוגוסט דיהל), שסירב להישבע אמונים להיטלר. כשהאיכר הכפרי האוסטרי נאלץ להתמודד עם איום ההוצאה להורג בגין בגידה, אמונתו הבלתי מעורערת ואהבתו למשפחתו מחזקת את רוחו. למרות הזדמנויות רבות לחתום על שבועת האמונים שמר יגרשטטר על אמונותיו והוצא להורג על ידי הרייך השלישי באוגוסט 1943. הסופר והבמאי הנודע טרנס מאליק חוזר עם יצירה אפית מרהיבה, שאף הוקרנה בתחרות בקאן 2019 ו"מפרקת את הדת והלאומיות על ידי התבוננות באדם שסירב להילחם.
הסרט יופץ בישראל על ידי סרטי "יונייטד " ויעלה לאקרנים ברחבי הארץ החל מה 6.2.2020
ברברה רובין וניפוץ המחתרת הניו-יורקית, סרטו התיעודי של צ'אק סמית המספק דיוקן אקספרסיוניסטי של האמנית הרדיקלית והחידתית ברברה רובין שחייה נגדעו באופן טרגי בהיותה בת 35. רובין אחראית ליצירת המופת משנת 1964, "Christmas on Earth" שהדהימה את סצנת הקולנוע הניסיונית בניו יורק. היא זו שהכירה לאנדי וורהול את ה"ולווט אנדרגראונד" ולבוב דילן את הקבלה אך חיפשה משמעות עמוקה יותר, ובסוף שנות השישים התגיירה, הפכה ליהודייה חסידית ונעלמה.
ג'וזף פוליצר – קול העם, סרטו של אורן רודדבסקי (גדולי ההוגים היהודים) – המתאר כיצד הצליח ג'וזף פוליצר, צעיר יהודי צעיר חסר כול מהונגריה, לקרוא תיגר על נשיא פופולרי ולהילחם למען חופש העיתונות כעיקרון חיוני לדמוקרטיה. פוליצר דיבר על "פייק ניוז" לפני יותר ממאה שנה ונלחם בסכנות שהציב דיכוי חופש העיתונות הרבה לפני האיומים הנוכחיים.
ישעיה ברלין – הוגה החירות (גדולי ההוגים היהודים) – סרטה של ג'ודית וכסלר המתחקה אחר התפתחותו של ישעיהו ברלין, אינטלקטואל ציבורי מוביל במאה ה-20, באמצעות סרטי ארכיון והקלטות – החל בלידתו בריגה, דרך ילדותו בלונדון בשנות ה-20 ולימודיו באוקספורד ואחר כך ככתב בשירות הדיפלומטי הבריטי במלחמת העולם השנייה. תרומתו לפילוסופיית החירות מוצגת בראיונות עומק .
לורן באקול, מבט משמיים (גדולי ההוגים היהודים). הבמאי פייר-הנרי סלפאטי מציג דיוקן אינטימי ומרתק של אלילת המסך לורן באקול . זהו סיפורה של ילדה יהודייה, בת למהגרים, שהתגלתה על ידי האוורד הוקס הודות למראה הייחודי שלה ולקולה יוצא הדופן, והפכה – לצד המפרי בוגרט – לאחת האגדות הגדולות של הוליווד ("To Have and Have Not", "Dark Passage", "התרדמה הגדולה", "קי לארגו").
מאות שנים מקיפים אותי באש, (גדולי ההוגים היהודים) סרטו של פרנק דיאמונד על המשורר הרוסי הגדול אוסיפ מנדלשטם, שנפטר בשנת 1938 באחד ממחנות הריכוז של סטלין. הסרט כולל את הראיון הקולנועי היחיד הקיים עם אלמנתו נדשדה, ראיון עם הסופר אנדריי סינייבסקי – (שמו הבדוי של אברם טרץ )הדן במעמדו בספרות הרוסית. לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם הבמאי פרנק דיאמנד וד"ר נח בנינגה.
סתיו בפיונגיאנג , (גדולי ההוגים היהודים) סרטו של פרנסואה מרגולין ששימש כמפיק של "נפאלם"-יצירתו הקולנועית האחרונה של קלוד לנצמן והצטרף אליו בעת צילומי הסרט בצפון קוריאה . הסרט מתאר את המסע האחרון של לנצמן המהרהר ונותן ביטוי למחשבותיו על החיים, על סימון דה בובואר, על ז'אן-פול סארטר, על שירה, קומוניזם, מוות ועוד. לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם במאי הסרט וד"ר נח בנינגה.
קישקה: החיים כקריקטורה , (גדולי ההוגים היהודים ) סרטם של הבמאית הפולנייה דלפינה ז'לוביק ויורגן קומקטר על הקריקטוריסט הנודע יליד בלגיה. בעקבות הרומן הגרפי "הדור השני" המתאר את החותם שהותיר אביו אנרי על חינוך ילדיו ונכדיו עקבו הבמאים במשך יותר משנתיים אחר אנרי ומישל קישקה באירופה ובישראל. התוצאה היא שיחה כנה בין אב לבן, שמצליחים סוף-סוף לדבר בפתיחות על ההיסטוריה המשפחתית. ההקרנה בנוכחות היוצרים וגיבור הסרט.
סיפורו של הבלו נוט רקורדס (תיעודי) – סיפורו של הבלו נוט רקורדס בבימויו של אריק פרידלר. בשנת 1939 הקימו אלפרד ליון ופרנסיס וולף, שני פליטים יהודים צעירים, את חברת תקליטי הג'ז האגדית Blue Note Records בניו יורק. התקופה שבה נאלצו מוזיקאים שחורים להתמודד עם אפליה בחוק, כיבדה אותם כאמנים שווי זכויות. הסרט, בכיכובם של גדולי הג'ז: הרבי הנקוק, קווינסי ג'ונס וסוני רולינס.

סיפורו של הבלו נוט רקורדס -Studio Hamburg Enterprises
"הבלתי נתפס" (תיעודי), סרטיה של אורסולה מקפרלן החושף את סיפור עלייתו ונפילתו המרהיב של טייקון הקולנוע הארווי ויינשטיין. עובדיו לשעבר, חבריו מהלימודים ועיתונאים מספרים על היותו איש חזון, אך גם מרחיבים על ניסיונותיו האכזריים לשמר את כוחו. באמצעות דיווחים כנים ולעתים כואבים מאוד חושף הסרט את השיטות ואת הנזק שגרמה ההתעללות לכאורה של ויינשטיין. על רקע תפאורה קולנועית מאיימת, מתארת הבמאית אורסולה מקפרלן את הסוד המלוכלך השמור ביותר בהוליווד.
"לה מניפיק" (תיעודי) סרטם של איב אזרואל, מתייה אלתרמן : סיפורם של המהגרים ופליטים מספרד שהגיעו לצרפת מצפון אפריקה כמעט חסרי כול בשנות החמישים והשישי והפכו לכוכבים של עסקי הבידור הצרפתיים:
הזמר אנריקו מסיאס, הקומיקאים רובר קסטל ולוסט סאהוקה, האמרגן רז'י טאלר, השחקן, הבמאי, המפיק והתסריטאי פיליפ קלר (המוכר בכינוי פרוספר בנסוסן), והצעיר שבחבורה, נורבר סאדה. כל אלה התחילו מאפס והתפרסמו בשם Les Magnifiques. הקרנה בנוכחות אורח הכבוד של הפסטיבל, אנריקו מסיאס.
"מעבר למוזיקה – אקדמיית ברנבוים-סעיד" (קולנוע בין דתי) סרטו של
דיוויד ברניי המלווה את אקדמיית ברנבוים-סעיד בברלין, המציינת תקדים בחינוך הפוליטי והמוזיקלי. הסרט מציג את האקדמיה – פרי החברות בין המאסטרו דניאל ברנבוים לפרופ' אדוארד סעיד – שנועדה לאגד תחת מטרייה אחת אידיאלים, מוזיקה ופילוסופיה הומניסטיים.
בוכרא פי (א)למישמיש (מחר, בעונת המשמש) של טל מיכאל . (קולנוע בין דתי) זמן קצר לאחר מות דודיו דידייה פרנקל יורד למרתף ביתם בפריז ומוצא בו אוצר: ארכיון סרטי אנימציה עתיקים ממצרים, בהם מככב "משמש אפנדי", המקבילה הערבית ל"מיקי מאוס". דידיה מעביר את גלגלי הפילם למעבדת שיחזור, שם נחשף סיפור עלייתם ונפילתם של חלוצי האנימציה הערבית: שלושה צעירים יהודים שנעלמו ממצרים זמן קצר אחרי שקמה מדינת ישראל.
הרבי הולך מערבה (קולנוע בין דתי) סרטם של ג'רלד פירי, איימי גלר- דיוקן מורכב של רב חב"די, חיים ברוק בן ה-34, שעבר מברוקלין למונטנה, כדי להפיץ את סוג היהדות שלו במערב האמריקאי. במהלך מסעו, הוא מתעמת עם איומים ניאו-נאציים ומתמודד עם התנגדויות לתפיסת עולמו מיהודים אחרים, רפורמים וקונסרבטיבים כאחד.
הילד הבוער (ימי וינה) של ג'וזף ליאו קורנר וכריסטיאן ד. ברון- מסע קולנועי אל פנים וינה, אל עיצובי הפנים של הבתים בעברה של העיר, אל סודה המוסתר מתחת ליסודותיה משנת 1900 לערך, כשהפכה לבירה של מרכז אירופה, ועד ימינו.
"זיגמונד פרוייד , יהודי ללא אלוהים" (ימי וינה+ גדולי ההוגים היהודים ) סרטו של דויד טובול המבוסס על מכתביו האישיים של זיגמונד פרוייד ומתאר את מהלך חייו משורשיו היהודיים בפרייברג , דרך ילדותו, נעוריו , המפגש הראשון שלו עם אשתו וחוויותיו כאיש משפחה . ההקרנה בנוכחות במאי הסרט.
מוכר הטבק (ימי וינה) סרטו העלילתי של ניקולאוס לייטנר- על מפגש של פרנץ בן ה-17 הפוגש את פרויד והופך להיות ידידו על רקע ההידרדרות הדרמטית בתנאים הפוליטיים והחברתיים באוסטריה. הקרנה בנוכחות הבמאי.
"עזר כנגדן" פרק מתוך הסדרה מלכויות של מטה של אורי רוזנווקס (קולנוע ישראלי) על הזרם החסידי – תנועה חברתית דתית שמאז לידתה לפני יותר ממאתיים חמישים שנה שינתה את פניה של היהדות. הפרק מביא את תמונת חיי היום יום של חסידים וחסידות במציאות הישראלית העכשווית.
עסקה עם אלוהים – (קולנוע ישראלי) סרטם של רחלי רוסינק, אייל בן-משה המציגים סרט כן ופתוח על יעקב סמית גבר חרדי, נשוי עם שישה ילדים שעוזב את משפחתו, את קהילתו ואת ישראל וחוזר אחרי 20 שנה – כאישה שומרת מצוות. בסיום הסרט תתקיים שיחה עם יסקה סמית (יעקב סמית לשעבר)
מסגרת מיוחדת בפסטיבל תוקדש לקלאסיקות ובתוכן הקרנת
גרסה דיגיטלית משוחזרת שהופקה על ידי ארכיון הקולנוע הישראלי בסינמטק ירושלים לסרט הבלתי לגאליים של הבמאי מאייר לוין שהופק בשנת 1947 .
הסרט, תערובת ייחודית של תיעוד ובדיון, מספר את סיפורה ההרואי של העלייה היהודית הבלתי לגאלית לישראל.
כאילו היה זה אתמול– של מרים אברמוביץ' ואסתר הופנברג
המתאר את סיפור הצלתם של יותר מ-4,000 ילדים יהודים במהלך הכיבוש הנאצי בבלגיה ומתחקה אחר רוח הסולידריות ששרתה מעל המחתרת הבלגית שהסתירה ילדים יהודים וסייעה להם, לעתים קרובות תוך סיכון חיי חבריה. הסרט יוקרן בנוכחות הבמאית אסתר הופנברג.
להחזיק ולאבד סרטו של הווארד הוקס משנת 1944 בכיכובם של המפרי בוגרט ולורן באקול המבוסס על רומן מאת ארנסט המינגוויי ומתאר את קורותיהם של האמריקאי הגולה הארי מורגן שעוזר בהברחת מנהיג המחתרת "צרפת החופשית" תוך כדי ניהול רומן עם זמרת ברים אמריקאית (לורן באקול).
מעבר לבריסל- בבימויו של סמי שלינגרבוים. הסרט שנעשה ב-1980 הוא אחד הסרטים הראשונים שנעשו ביידיש לאחר המלחמה ובו מספר הבמאי את סיפור ילדותו – דרך הגירת הוריו לבלגיה לאחר מלחמת העולם השנייה וכישלון קליטתם.
במסגרת הקולנוע התיעודי בפסטיבל יוקרנו עוד הסרטים הבאים: ורשה – עיר מפולגת של אריק בדנרסקי ובו קטעי ארכיון על החיים בגטו ורשה שלא צולמו למטרות תעמולה נאצית המשולבים עם עדויות ניצולים, ראיונות עם אדריכלים והיסטוריונים עירוניים, ואת התוכניות הלא ממומשות של הנאצים לוורשה שלאחר המלחמה. הסרט בנוכחות הבמאי. שפה שאבדה, מטבח שאבד של דניז אלפן המתעד את שפת הלדינו בת מאות השנים ואת תרבות האוכל הספרדית של הקהילה היהודית בטורקיה. הסרט בנוכחות היוצרים .
למידע נוסף: 9377* , www.jer-cin.org.il (החל מ 1.12.19)
מחיר כרטיס : 40 ₪ , מנויי הסינמטק – כניסה ללא תשלום
עוד בתוכנית הפסטיבל (מחולקים לפי קטיגוריות) :
תחרות בינלאומית
"אלו שנשארו" (THOSE WHO REMAINED) , הונגריה 2019
בימוי: ברנבאש טוט (Barnabás Tóth)
לאחר ששרד את המחנות, אלדו בן ה-42, רופא במקצועו, חי חיי בדידות בבודפשט. קלרה בת ה-16 גרה, בניגוד לרצונה, עם דודתה הגדולה, נאחזת בתקווה שאביה ואמה ישובו. היא פוגשת את אלדו, ועד מהרה הם מוצאים זה בזה דבר מה שכבר מזמן נעדר מחייהם. אך כשהמעצמה הסובייטית עולה לשלטון בהונגריה, יחסי האב-בת שביניהם זוכים לפירושים מוטעים. הבמאי ברנבאש טוט מציג סרט לירי על כוחה המרפא של האהבה בתוך האובדן והטראומה. "ראינו כל כך הרבה סרטים על מה שקרה לפני השואה ובמהלכה, אך מעטים כל כך הראו לנו את גורלם של אלה שנשארו איתנו, של אלה שחזרו," אמר טוט. הסרט הוקרן לראשונה בפסטיבל הסרטים טלורייד ונבחר כמועמד הרשמי של הונגריה לפרס האוסקר.
"גבר בר מזל" (A FORTUNATE MAN) , דנמרק 2018
בימוי: בילה אוגוסט (Billy August)
פר, סטודנט צעיר ומוכשר להנדסה, מעדיף את חיי הכרך של קופנהגן בשנות השמונים על פני חינוכו הלותרני הנוקשה באזור הכפר הדני. הוא מתקבל בברכה על ידי משפחה יהודית עשירה וזוכה בחסותם כמו גם באהבתה של בתם הבכורה, יאקובה היפה. על פניו נראה כי פר מצא את אושרו המושלם, אך ילדותו ממשיכה לרדוף אותו ומשפחתו הנוקשה אינה מקבלת את חייו החדשים ואת נטייתו למסורת היהודית. למרות מזלו והצלחתו, הוא אינו מסוגל להתנתק לגמרי מהרקע הנוצרי הנוקשה שעליו חונך, והוא מתנדנד בין ניצחון לאסון. דרמה היסטורית סוחפת ומומחזת להפליא של הבמאי זוכה האוסקר בילה אוגוסט.
"חולמת רק עליו" (AN IRREPRESSIBLE WOMAN) , צרפת 2019
בימוי: לורן היינמן (Laurent Heynemann)
הסרט נוצר בהשראת ליאון בלום (היפוליט ז'ירארדו), הפוליטיקאי הסוציאליסט הצרפתי היהודי וראש ממשלת צרפת שלוש פעמים, והרומן שניהל עם ז'אנו רייכנבך (אלזה זילברשטיין), שפגשה את בלום כשהייתה בת 16 בלבד והתאהבה בו. כעבור שנים, כשסוף סוף התאפשר להם להיות יחד, הגיעו הנאצים לצרפת וז'אנו ויתרה על חייה הנוחים כדי לקשור את גורלה בזה של בלום. הבמאי לורן היינמן מציג דרמה תקופתית מלוטשת בהשראת מחקרה של ההיסטוריונית דומיניק מיסיקה. "ליאון בלום הועבר מכלא לכלא, וז'אנו מעולם לא נטשה אותו; זהו סיפור על אהבה אינסופית," אמר היינמן. לאחר ההקרנה ב-22.12, שיחה עם העיתונאית הלן שומן ופרופ' אילן גרייסלמר.
"יומנה של דיאנה ב. " (THE DIARY OF DIANA B. ), קרואטיה, סלובניה, סרביה 2019.
בימוי: דנה בודיסבליביץ' (Dana Budisavljević)
דיאנה בודיסלביץ' מנהלת חיים נוחים בקרב בני המעמד הבינוני-גבוה של זגרב לצד משפחתה. בסתיו 1941 היא מגלה שנשים וילדים יהודים ונוצרים אורתודוקסים נלקחים למחנות האוסטאשה, שם הם גוועים מרעב וממחלות. מכיוון שהקהילה היהודית יכולה לשלוח אספקה לאסירים יהודים בלבד, הנשים והילדים הנוצרים נותרים חסרי אונים. דיאנה לוקחת את העניינים לידיה, מתחילה באיסוף מצרכים ומארגנת קמפיין שעד סוף מלחמת העולם השנייה יציל יותר מ-10,000 ילדים. דוקו-דרמה שובת לב ומתוחכמת זו, המבוססת על יומניה של דיאנה בודיסבליביץ' (1945-1941), משלבת בין השחזורים הדרמטיים לעדויות הניצולים.
קולנוע בין דתי
"אנטון" (ANTON), גיאורגיה, אוקראינה, ארה"ב 2019
בימוי : זאזא אורושדזה Zaza Urushadze))
- כפר קטן באוקראינה, באזור שיוּשב על ידי משפחות חקלאיות גרמניות עשורים רבים קודם לכן. אנטון הצעיר, גרמני קתולי, ויעקב, רוסי יהודי, הם חברים בלתי נפרדים. זו תקופה של תהפוכות רבות, של שסעים אתניים ודתיים, בעקבות מלחמת העולם הראשונה והמהפכה הרוסית. הסרט, בבימויו של זאזא אורושדזה, שסרטו הקודם "מנדרינות" היה מועמד לפרסי האוסקר וגלובוס הזהב, בוחן את כוחה האוניברסלי של חברות בין ילדים ומראה כיצד זו יכולה לגבור על הדעות הקדומות של עולם המבוגרים, השסוע רגשי שנאה ונקמה.
"ברייקינג ברד" (BREAKING BREAD), ארה"ב, ישראל 2019
בימוי: בת' אליס הוק (Beth Elise Hawk)
ד"ר נוף עתאמנה אסמאעיל – הערבייה המוסלמית הראשונה שזכתה בתוכנית הריאליטי "מאסטר שף" – יוצאת במסע לשינוי חברתי באמצעות אוכל, צעד אחר צעד, שף אחר שף. היא מקימה את פסטיבל האוכל הערבי "א-שאם", שבו זוגות של שפים ערבים ויהודים משתפים פעולה במנות כמו קישק (מרק יוגורט סורי), וקטאיף (קינוח המוגש בדרך כלל במהלך הרמדאן), בעודנו מתענגים על טעמי האפשרויות הנפתחים בפנינו. סרט על מטבח, תקווה וסינרגיה אקזוטית, ממחיש מה קורה כשמתמקדים באדם ולא בדת, בציבור ולא בפוליטיקאים. לאחר ההקרנה שיחה עם היוצרים וגיבורי הסרט
"ליאונה" (LEONA) , מקסיקו 2018
בימוי: יצחק שרם Isaac Cherem))
אריאלה היא אמנית חופשייה ברוחה המתגוררת עם משפחתה בשכונה יהודית במקסיקו סיטי. תחת הלחצים המופעלים עליה למצוא מחזר מתאים היא פוגשת באקראי את איוואן, סופר לא יהודי שמראה לה עולם של אפשרויות מחוץ לחייה המוגנים. כשרגשותיהם מתחזקים, אריאלה נקרעת בין משפחתה היהודית הסורית לבין אהבתה האסורה לגבר לא יהודי, ונוכח האפשרות שתידחה מקהילתה המחזיקה בערכי דת ומסורת עמוקים.
הקרנה בנוכחות הבמאי יצחק צ'רם.
"סוף מתוק ליום " (DOLCE FINE GIORNATA), פולין 2019
בימוי : יאצק בורצוך (Jacek Borcuch)
מריה היא יהודייה ממוצא פולני, כלת פרס נובל המתגוררת באיטליה. חייה מתנהלים בקצב השקט של הכפר האיטלקי, אך כשהיא מתקרבת למהגר הצעיר נאזיר, נישואיה וקשריה המשפחתיים מתחילים להיסדק. לאחר מתקפת טרור ברומא מריה מסרבת להיכנע לרגשות הגואים נגד המהגרים והיא יוצאת באומץ ומגנה את הדמוקרטיה המתפוררת של אירופה. אך היא אינה מוכנה לחורבן הציבורי והאישי שהיא מחוללת במו פיה. הבמאי יאצק בורצוך מציג סרט אלגנטי וקורע לב, הבוחן בכובד ראש את תפקיד האמנות, הפוליטיקה והמשפחה, תוך בחינת ההיסטוריה של אירופה וההווה שלה.
תיעודי
"המוצא האחרון" (THE LAST RESORT), ארה"ב 2018
בימוי: דניס שול, כרים טאבש (Dennis Scholl, Kareem Tabsch)
הרבה לפני הארט דקו ותרבות הנוער הפופולרית, חי בשכונת סאות' ביץ' במיאמי הגרעין הגדול ביותר של גמלאים יהודים בארצות הברית. "המוצא האחרון" לוקח את הקהל למסע נוסטלגי למיאמי ביץ' המפורסמת של אותה תקופה דרך עדשת הצלמים אנדי סוויט וגארי מונרו. עם מצלמות שלופות, הם יצאו לפרויקט שאפתני של תיעוד הפרק הייחודי הזה בתולדות העיר, שיימחק בקרוב על ידי שנות השמונים הסוערות. התוצאה היא עדות מדהימה על קהילה שכמעט נשכחה – עד עכשיו.
"ורשה עיר מפולגת" (WARSAW – A CITY DIVIDED) , פולין 2019
בימוי: אריק בדנרסקי (Eric Bednarski)
לפני 15 שנה השיג הבמאי הפולני-קנדי אריק בדנרסקי סרט חובבים שצולם במצלמת 8 מ"מ – עשר דקות של קטעי ארכיון על החיים בגטו ורשה, במהלך מלחמת העולם השנייה. אלה הם הצילומים היחידים של גטו ורשה שלא צולמו למטרות תעמולה נאצית. בהשראת חומרים אלה יצר בדנרסקי סרט המשלב את הצילומים הייחודיים עם עדויות ניצולים, ראיונות עם אדריכלים והיסטוריונים עירוניים, ואת התוכניות הלא ממומשות של הנאצים לוורשה שלאחר המלחמה.
"שפה שאבדה, מטבח שאבד" (A FADING LANGUAGE, A FADING CUISINE), טורקיה 2017
בימוי: דניז אלפן Deniz Alphan) )
"שפה דועכת, מטבח דועך" מתעד את שפת הלדינו בת מאות השנים ואת תרבות האוכל הספרדית של הקהילה היהודית בטורקיה. אקדמאים, סופרים ודוברי לדינו ילידיים מתארים את היכחדותה של שפת הלדינו ואת אובדנם של מנהגים קולינריים ספרדיים המתרחש בו זמנית, תוך הצגת התקופות הנעימות וגם הקשות של משפחות ספרדיות בטורקיה. זהו סיפור של יותר מחמש מאות שנים, וסרט תיעודי זה מספק לצופים הצצה אל העבר הזה ואל הטעם של תרבות אובדת אך גם מתפתחת.
"ממבוניקס" (THE MAMBONIKS) , ארה"ב 2018
בימוי: לקס גילספי (Lex Gillespie)
ממבוניקס מספר את הסיפור שאיש כמעט אינו יודע, על סיפור האהבה היהודי עם המוזיקה הלטינית. בשנות החמישים, רקדנים חופשיים ברוחם, יהודים ברובם, מהעיר ניו יורק, התאהבו בריקוד הממבו עד מעל הראש. הסרט, המתרחש בהוואנה, מיאמי ביץ', ניו יורק והרי הקטסקיל, מציג קבוצת גמלאים החולקים את תשוקתם למוזיקה ולריקוד הלטיניים ולא מפסיקים לרקוד. עם פסקול מידבק הכולל את טיטו פואנטה, סיליה קרוז ומלך הממבו פרז פראדו, הסרט בוחן פן מלהיב של החיים והתרבות היהודיים שמעולם לא נחקר. לפני ההקרנה הופעת ממבו בביצוע של JDance
גדולי ההוגים היהודים
"ברברה רובין וניפוץ המחתרת הניו-יורקית" (BARBARA RUBIN AND THE EXPLODING NEW YORK UNDERGROUND) , ארה"ב 2018
בימוי: צ'אק סמית (Chuck Smith)
יצירת המופת השנויה במחלוקת של הבמאית המחתרתית ברברה רובין משנת 1964, "Christmas on Earth", פרצה גבולות יצירתיים והדהימה את סצנת הקולנוע הניסיונית בניו יורק. רובין, קול נשי נדיר בעולם של גברים חזקים, הכירה לאנדי וורהול את ה"ולווט אנדרגראונד" ולבוב דילן את הקבלה. אבל היא חיפשה משמעות עמוקה יותר, ובסוף שנות השישים התגיירה, הפכה ליהודייה חסידית ונעלמה. סרטו התיעודי מאיר העיניים של צ'אק סמית מספק דיוקן אקספרסיוניסטי של האמנית הרדיקלית והחידתית הזאת, שחייה נגדעו באופן טרגי בהיותה בת 35.
"לעולם אל תפסיק לחלום – חייו ומורשתו של שמעון פרס" (NEVER STOP DREAMING – THE LIFE AND LEGACY OF SHIMON PERES) ישראל , ארה"ב , קנדה ובלרוס 2019
בימוי: ריצ'רד טראנק (Richard Trank)
תשעה חודשים לפני פטירתו ב-2016 ערך שמעון פרס סדרת ראיונות עם הבמאי ריצ'רד טראנק. פרס מספר על ילדותו בבלרוס ונעוריו בפלשתינה-א"י ודן בתפקידים שמילא בצבא ובכנסת, בבחירות לראשות הממשלה ב-1984, במרכז פרס לשלום ובחזרתו לפוליטיקה ב-2001. לצד קריינותו החיננית של ג'ורג' קלוני כולל הסרט ראיונות עם ביל קלינטון, ג'ורג' וו. בוש, ברק אובמה, טוני בלייר וברברה סטרייסנד. ההקרנה בנוכחות יוצרי הסרט ומשפחת פרס.
קולנוע ישראלי
יורי. בעקבות יורי אהרונוביץ'" , ישראל , איטליה 2017 "
YURI. IN THE FOOTSTEPS OF YURI AHRONOVICH
בימוי : נביו קסאדיו (Nevio Casado(
יורי אהרונוביץ' היה אחד המנצחים הנודעים ביותר בברית המועצות לשעבר, ראש התזמורת הסימפונית של הרדיו והטלוויזיה במוסקבה הסובייטית. לאחר שעלה לישראל ב-1972 החל להופיע ברחבי העולם, כולל באיטליה, שם ניצח על תזמורות חשובות במשך שלושה עשורים כמעט. סרט המחווה של הבמאי האיטלקי למנצח הפורה (שהוקרן לאחרונה בפסטיבלי הקולנוע במוסקבה ובנפולי) כולל ראיונות עם אמנים, מוזיקאים, מבקרים, חברים ומכרים, המדברים על המנצח המנוח ועל עבודת הגוף המרשימה שלו.
"מסורבות" (DIVORCE DENIED), ישראל 2019
דוד אופק, מיה ווב (David Ofek, Mia Webb)
שרה מחכה לקבל גט שנתיים, נועה ממתינה כשלוש שנים ואושרת תשע שנים. הן מסורבות גט, נתונות לחסדי בעליהן ובתי הדין הרבניים. עפ"י ההלכה, הבעל הוא שמתיר את אשתו מרצונו החופשי. כך מוצאות עצמן מאות נשים בישראל כבולות בנישואין בניגוד לרצונן. עו"ד בתיה כהנא דרור וארגון מבוי סתום שעמדה בראשו לוחמים את מלחמתן, מתוך אמונה שהחוקים חייבים להשתנות בהתאם לזמן ולתקופה. היא מייצגת אותן ועוד נשים רבות ומאתגרת את בתי הדין השמרנים. תוך עבודה סיזיפית והכרה עמוקה עם דיני קידושין, בתיה מצליחה לשחרר חלק מהנשים. האם תצליח גם במקרה של שרה, נועה ואושרת?
"עסקה עם אלוהים" (I WAS NOT BORN A MISTAKE),ישראל 2019
בימוי: רחלי רוסינק, אייל בן-משה
בגיל 35 היה יעקב סמית גבר חרדי, נשוי עם שישה ילדים – ועמוד תווך בקהילתו. חמש שנים לאחר מכן הוא עוזב את משפחתו, את קהילתו ואת ישראל.
אחרי 20 שנה הוא חוזר – אלא שהפעם כאישה שומרת מצוות. רחלי רוסינק ואייל בן-משה מציגים סרט כן ופתוח על נושא שרק לעתים נדירות מעיזים לדבר עליו בפתיחות.
"רחביה – סיפורה של שכונה בירושלים" (REHAVIA – THE STORY OF A JERUSALEM NEIGHBORHOOD), ישראל 2019
בימוי: אלי אביר, עליזה אשד (Eli Abir, Aliza Eshed)
הסרט סוקר את שכונת רחביה הירושלמית, שהוגדרה כאחת משכונות הגנים הראשונות והיפות בארץ, בעבר ובהווה. השכונה, שעם תושביה נמנו מנהיגי היישוב הראשונים, אישי ציבור נודעים, אנשי אקדמיה, מדענים, רופאים ורבים מבני העלייה החמישית שהתיישבו בה והקנו לה צביון אירופי, שינתה את פניה מאז שנות השמונים. דור המייסדים כבר איננו ודור ההמשך עזב ברובו. רבים מהבתים המקוריים נהרסו, ובתי הפאר שנבנו במקומם נרכשו בחלקם על ידי תושבי חוץ ועומדים בשיממונם רוב ימות השנה. בנוכחות היוצרים וגיבורי הסרט.
ימי וינה
"ברוכים הבאים לוינה" (WELOME IN VIENNA) , אוסטריה 1985
בימוי: אקסל קורטי (Axel Corti)
בחלק השלישי של טרילוגיית "ברוכים הבאים לווינה" פרדי וולף וג'ורג' אדלר הם יהודים וינאים שהיגרו לארצות הברית ב-1938, וכחיילים בצבא ארצות הברית נשלחו חזרה למערב אירופה ב-1945. פרדי שב בסופו של דבר לביתו שבווינה, אך הוא כבר אינו בטוח שהוא שייך לשם אחרי 1938. הוא רוצה לחזור לארצות הברית, אך ברגע האחרון משנה את דעתו. הקדמה מאת אלסנדרה תילה, סגנית מנהל, מוזיאון הקולנוע האוסטרי.
"הילד הבוער" (THE BURNING CHILD ), ארה"ב 2019
בימוי: ג'וזף ליאו קורנר, כריסטיאן ד. ברון (Joseph Leo Koerner, Christian D. Bruun)
הילד הבוער" הוא מסע קולנועי אל פנים וינה, אל עיצובי הפנים של הבתים בעברה של העיר, אל סודה המוסתר מתחת ליסודותיה. זהו מרחב הנפש הממופה בווינה. משנת 1900 לערך, כשהפכה לבירה של מרכז אירופה, ועד ימינו, העניקה וינה השראה לחלומות גורליים על בית. כוכביה המפורסמים: פרויד, ויטגנשטיין, קלימט, העניקו השראה לעיצובי פנים שטבעו את צורתו של הבית המודרני. באמצעות ראיונות, עדויות וקטעי ארכיון, מציג הסרט את עיצוב הפנים הווינאי על רקע עברה הבעייתי של אוסטריה.
אירועים מיוחדים
"קצין ומרגל" (AN OFFICER AND A SPY), צרפת , איטליה 2019
בימוי: רומן פולנסקי (Roman Polanski)
סרטו החדש של רומן פולנסקי, שזכה בפרס הביקורת הבינלאומית ובפרס הגדול של חבר השופטים בפסטיבל ונציה, לוקח אותנו אל פריז של 1895. ז'ורז' פיקאר, קצין צעיר ואמביציוזי, צופה במרגל מורשע, אלפרד דרייפוס, מושפל בפומבי מול המון זועם ונידון למאסר עולם. פיקאר, שזה עתה מונה לעמוד בראש יחידת המודיעין שהביאה את הראיות כנגד דרייפוס, בטוח באשמתו. אולם זמן קצר לאחר שדרייפוס מתחיל לרַצות את עונשו, מתעוררים ספקות. הוא מתחיל לחקור ונסחף למערבולת מסוכנת של מרמה ושחיתות המאיימת על כבודו וחייו.
ירושלים – לודג': קצב של שתי ערים (JERUSALEM-LODZ: A RHYTHM OF TWO CITIES
), ישראל , פולין 2019
מפיקים: עמרי לוי, בית הספר "מעלה", ירושלים; מרצ'ין מלטנצ'סקי, בית הספר לקולנוע לודג', פולין
ליווי ויעוץ: רון עופר, מרטין רת' | עריכה: תמר גן-צבי | במאים: אריק קאופמן, הלל רייט, ליהי סבג, שירה מישר, חי אפיק, מאצ'י בוינובסקי, סוזנה סוואבינסקה, יאן בוינובסקי, רוברט רולושביץ', יקוב דרובצ'צ'קי
איך נראית לודג' אשר בפולין בעיניים ירושלמיות? ואיך אנחנו נראים בעיניהם?
פרויקט משותף של בית הספר לקולנוע מעלה בירושלים ובית הספר לקולנוע בלודג', פולין. חמישה במאיות ובמאים צעירים מכל בית ספר יצאו למסע תיעודי וניסו ללכוד במבט קצר וייחודי את העיר האחרת. המבטים נעים בין האקזוטי לפוליטי, בין המוכר לזר, בין המשותף לטעון.
המונטאז' שנוצר מאפשר לנו להשתהות לרגע על אופיו של המבט הקולנועי, לשאול איך אנחנו נראים מבחוץ, ואיך אנחנו רואים את שאינו מוכר לנו אך נטוע כל כך בעברינו המשותף והטעון.
לודג' של היום היא עיר פוסט קומוניסטית המתמודדת עם אבטלה ועוני אך גם נמצאת בתנופת שינוי גדולה. בית הספר לקולנוע שלה קיים למעלה משבעים שנה ובין בוגריו המפורסמים: רומן פולנסקי, קשישטוף קישלובסקי, אנזדז'יי ויידה ועוד.
"ספרד" (SEPHARAD) , פורטוגל 2019
בימוי: לואיס איסמאל (Luis Ismael)
סיפורם של יהודי פורטוגל מאז האינקוויזיציה בשנת 1496 ועד ימינו. הקהילה היהודית נעלמה רשמית, אם כי בכפרים רבים המשיכה היהדות להתקיים בסתר. כצאצאיהם של תושביה היהודים המקוריים של פורטוגל, חיו אותם יהודים בבידוד מוחלט במשך דורות, מאמינים שהם היהודים האחרונים עלי אדמות. לבסוף, כשהתאחדו מחדש עם אחיהם היהודים, ועם בואם של פליטים רבים מאירופה המצויה תחת הכיבוש הנאצי, שבה פורטוגל והפכה למרכז יהודי תוסס.
הקדמה מאת העיתונאי הנריקה צימרמן.
קולנוע תיעודי חרדי
בוגרות המחזור החמישי של השלוחה החרדית בביה"ס לקולנוע מעלה מציגות יבול של סרטי תעודה קצרים המספרים על העולם החרדי-נשי.
לך לך | במאית: ליאורה אטלן (Lech Lecha | Dir.: Eliora Atlen)
חנה, מגיעה מצרפת לסמינר לבנות צרפתיות ומוצאת כי המשמעת הנדרשת מצד אחד מקשה עליה ומצד שני הופכת אותה לאדם שלם.
התפילין של סבא | במאית: ג'ני מנשה (Grandpa’s Tefillin | Dir.: Jenny Menashe)
ג'ני שגדלה בקנדה במשפחה קונסרבטיבית עולה לארץ והופכת לאורתודוקסית, היא רוצה להעביר לבנה לרגל בר המצווה את התפילין שעברו אצלם מדור לדור אך מגלה שאינן כשרות.
החלום ושברך | במאית: יעל לוי (Your broken dream | Dir.: Yael Levi)
אמא אחת, שהיא גם משוררת, יכולה לגדל שמונה ילדים. אך האם שמונה ילדים מסוגלים להכיל אמא משוררת, ועוד בערב שבת?
השתקפות | במאית: אלישבע גינזבורג (Reflection | Dir.: Elisheva Ginzburg)
אלישבע, בעלת תשובה ותיקה, עוזרת להרבה מאד נערים ונערות שהם דור שני לבעלי תשובה, אך את בנה שלה היא לא מצליחה לקחת בחשבון.
מה נשמע | במאית: ריקי גולדברג (What`s up| Dir.: Riki Goldberg)
בחורה לקוית שמיעה משתדכת עם בחור שלא מתאים לה ועוברת גירושים. היא נישאת בשנית תוך הקשבה לעצמה.
הבית של יעלי | במאית: מרגלית אדיר (Yaeli's Home | Dir.: Margalit Adir)
הבית של יעלי הוא שדה התעופה, ובין לבין יש לה הרבה בתים ובית אחד שהתפרק. האם היא תצליח להגיע סוף-סוף לפינה משלה?
ביס אחרון | במאית: אילה הרשלר (Last Bite | Dir.: Ayala Shleser )
סרטה של אילה עוסק בנושא רגיש ואמיץ, אך מודחק בקרב בנות ונשים במגזר החרדי – הפרעות אכילה. זהו נושא אוניברסאלי, אך כשההלכה היא חלק ממנו, הקושי מכפיל את עצמו.
המרחב אלייך | במאית: רבקה פרטיג (The space to you | Dir.: Rivka Fertig)
אמנות במגזר החרדי היא מהלך על חבל דק, החיפוש אחר האל הנמצא בתוכנו והדרך היצירתית להגיע אליו תוך שמירה על הלכה ומוסכמות חברה אינם מובנים מאליהם.
למידע נוסף: 9377*
www.jer-cin.org.il (החל מ 1.12.19)
מחיר כרטיס : 40 ₪ , מנויי הסינמטק – כניסה ללא תשלום